SR:s dokumentärredaktion Verkligheten har grävt i hur ungdomar beter sig på nätet. Äntligen, kan man tycka. Det finns ett problem med att många av SR:s och tidningarnas journalister är mellan 25 år och 35 år gamla och därmed har ingen kontakt med dagens tonåringar, i sin höjd har de något syskon. Vi som har eller nyss haft tonårsbarn har bättre koll på vad som händer på nätet.
Men deras resultat från Dreamhack är en verifiering av det som många redan vet. Dock - nu blir det sant när SR säger det. Äntligen.
En annan undersökning som kommer från Medierådet och som SR:s Ekot refererar till är antalet ungar som mobbar och mobbas på nätet. Enligt Medierådet är det ca 14% men amerikanska siffror är över 50 %. Min undersökning som baserade sig på enkla kontaktmöjligheter på internet före Facebook, blogg och Twitter (2000-2001) visade redan då att man mobbade och mobbades på nätet. Så frågan är inte att bevisa detta utan hur ska vi hindra detta och vad betyder detta för barnens utveckling?
Johanna Parikka Altenstedt, mamma, medievetare (fil lic) informatör (och f d journalist) skriver om den värld våra barn växer upp i - men som vi föräldrar känner till ganska dåligt. Här samlar jag info som kan hjälpa dig att hantera den här världen.
söndag 21 juni 2009
söndag 14 juni 2009
Om nätpedofiler och deras offer
Läs här mer om hur du ska göra och vilka du ska kontakta om du misstänker att du mött en nätpedofil, eller att ditt barn blivit utnyttjade. Kjell-Åke Bjurkvist och Amanda Kullenberg svarar på TV4 efter ett inslag där en 21-åring berättar om vad han utsatts för. Här finns även kontaktuppgifterna till Busta och ATSUP - organisationer som hjälper sexuellt utnyttjade människor och stöttar deras omgivning.
Etiketter:
Amanda KUllenberg,
ATSUP,
Busta,
Johanna Parikka Altenstedt,
Kjell-Åke Bjurkvist,
TV4
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)