torsdag 28 februari 2008

Pedofiljakten på nätet visar att tekniskt bevis is the king

Även om storyn är lite tråkig och upprepas ideligen är Kanal 5 -programmet "To Catch a Predator" (måndagar 21.55) ändå föredömligt för att visa hur polisen riggar fällor för nätpedofiler i USA. Programmet bygger på att journalisten Chris Hansen lockar till pedofiler till ett hus där man spelar in dem i smyg. Det är ett team nätvana unga män och kvinnor som chattar och låtsas vara barn för att gillra fällan. När pedofiler har sedan avslöjats och konfronterats med bevisen anhålls de av polisen. Det är starkt att se männen svettas när de är avslöjade. Att använda pedofilernas egna metoder; att lura dem på deras hemmaplan på nätet och spela in i hemlighet när de tror att de kommer till ett hus där föräldrarna är bortresta och en oskuld på 13 år väntar på dem är faktiskt bra tv.

Det som verkligen slår en är hur dessa män är helt vanliga män och inte anser sig göra något fel - hur väl de kan förklara och ljuga och hur lite insikt de har i det de gör. Detta borde vara skol-tv för alla myndigheter som jobbar med att skydda barn för att inte gå på "trovärdigheten i berättelsen" så himla stenhårt som idag. Tekniskt bevis är det som regerar (och lite kalla kårar får man av Ystad-fallet där Tito Beltran fälldes med åtta år gamla minnesbilder varav de flesta var bara andrahandsberättelser...) och det är där man måste lägga in stöten. Om det anses vara brottprovokation att surfa på nätet och låtsas att vara en ung tjej så bör man kanske se över lagen. När det gäller fildelning så har det ju gått alldeles utmärkt att vältra över ansvaret för spaning på olika piratbyråer - och ekonomiska brott löses ju av ekonomer - så varför inte skapa en WEBB TASK FORCE av surfare som riggar fällor för pedofiler?

Och alla som inte förstår hur målmedvetna männen är när de lockar till sig tjejer i sina döttrars och systras ålder bör läsa Katia Wagners bok om Alexandramannen, där han och sex av hans offer berättar själva om det som blev Sveriges största nätpedofilhärva. Idag sitter Alexandramannen av sitt nio år långa straff.

Jag hoppas att lagförslaget om grooming fixas till så att även Sverige kan förbjuda vuxnas försök att locka till sig ungdomar och barn på nätet för sexuella ändamål. Man kan även tänka sig att om Pirate Bay ryker kommer vi att se en lagstiftning som jämställer kopplingen (läs koppleri) på nätet mellan den kriminella och brottsoffret med helt vanlig koppleri eller häleri. Och kriminaliserar. Då får alla 19-åriga communityskapare det hett om öronen och kan sluta med att upprepa som papegojor att "vi tar inget ansvar för vad som sägs på våra portaler!" Det kan inte vara bara nätoperatörerna som ses som kopplingen utan självklart har Hamsterpaj, Lunar och de andra ett ansvar: lockar man till sig kunder/användare/konsumenter aktivt och med syfte att öka sin trafik samt sälja prylar/tjäna pengar på reklam - då kan man inte svära sig fri i fall något händer.

Tycker jag.

Jag skriver sällan numera, det kliar i bloggfingarna ibland, men sedan känns det lite passé. Men framförallt är jag så upptagen med allt möjligt att jag hinner sällan tänka på bloggar, eller läsa.