tisdag 29 januari 2008

Nätmobbning är ett identitetsövergrepp och aldrig en konflikt

Under många år har jag läst från olika experthåll att "vi måste lära våra barn att hantera mobbning på nätet" och "förstärka dem". Glöm det!

Att bli utsatt för mobbning eller näthat, eller ett drev som jag själv utsattes för i höstas, handlar om att man hamnar i en skur av hagel från alla håll oavbrutet. Du ser inte vilka det är som skjuter. De som skjuter bryr sig inte om vem som avlossade det första skottet och varför, de har bara hört att här har vi en måltavla, det är bara att skjuta.

Det som drar igång mobbningen / kränkningen kan vara något trivialt, att man retar sig på något i personens utseende, vanor, sätt eller motsvarande. Men att allt fler hakar på handlar om någonsorts blandning av gängmentalitet ("är du inte med oss är du emot oss" och "hon/han har kränkt vår kompis brorsas kusin, och nu måste vi straffa han/hon") och hejaklacksmentalitet (de som skriker högst vinner).

En utsatt ensam person kan inte försvara sig även om viljan finns. Och tyvärr gör denna vilja att försvara sig allt bara värre - ju mer man försöker kommunicera desto mer sprids lögnen, desto fler citat rycks ur sitt sammanhang och snurret går bara fortare.

Att klara sig som vuxen i en sådan situation är tufft nog. Att klara sig som ett barn är omöjligt.

Därför måste vuxna kliva in och göra FIRST THINGS FIRST:


1) Skydda offret, ryck ut jacket, ge trygghet, bekräfta, ge kärlek och hindra nya kränkningar att nå offret

2) Förklara att man förstår att detta är inget offret kan påverka. Det är INTE FRÅGA OM EN KONFLIKT där två parter med lika mycket makt försöker att lösa ett problem. Det är ETT ÖVERGREPP mot en person som vi pratar om och de vuxna ska visa att de fattar detta.

3) Skapa ett vuxennätverk som a) tar reda på vilka som driver på drevet b) stoppar det c) övervakar stoppet. Dataförbud hemma, avinstallering av kära spelprogram och hot om att lägga ut babybilder med "mammas gullponke NN" på communities funkar rätt bra för tuffa mobbare också. Det är du som vuxen som har ansvaret och även om du inte klarar allt tekniskt har du den ekonomiska makten, dra ut jacket och säg upp abonnemanget för en tonåring som inte kan bete sig ordentligt på nätet.

Det är mycket viktigt att förstå att det som görs på nätet idag smyger sig under huden på ungdomar som är i en känslig ålder och skapar just sina identiteter. De ska inte hånas offentligt, det kan ge djupa skador och depressioner. Och det är också viktigt att fatta att tiderna ändras - att slentrianmässigt häva ur sig att "ungdomar har alltid haft hyss för sig och vuxna har alltid varit oroliga" är inte hela sanningen. Visst har varje generation sina nya grejor men det betyder inte att dessa nyheter skulle vara ofarliga eftersom samhället uppenbarligen har utvecklats och det kommer in nya utmaningar hela tiden. Att jämföra rockenroll på 50 -talet med internet idag är bara korkat - för allt ackumuleras och ungarna har allt mer att hålla reda på, samtidigt som alla debyter kryper ned i åldrarna; sex, drugs and rock ´n roll. Men hjärnor mognar inte tidigare för det och det är en himla skillnad mellan att vara 12 och 15 år och göra saker för första gången.