söndag 9 september 2007

Statens on-line -poker

Svenska spel som ägs av staten lägger ut enligt företagsekonomsika institutet vid Stockholms universitet åtminstone 600 miljoner kronor på reklam årligen. Därför vinner de också massor av guldägg när branschen belönar de bästa reklamsnuttarna, särskilt för Triss. De gör också enorma vinster uppemot 3 miljader om året - och har ålagts att lägga ut några futtiga miljoner av detta för att bekämpa spelberoendet. Samtidigt vill Svenska spel komma in på on-line pokermarknaden, eftersom det finns så mycket vinster att hämta där, och fler utländska aktörer finns redan på marknaden.

Då har staten - och märk väl det är mesta dels finansdepartementet som har alla synpunkterna, och inte så mycket minister för folkhälsan även om vi har "spelmonopolet för folkhälsans skull" - kommit på den briljanta lösningen att istället för att jaga spelbolag on-line stenhårt (som man gör med fildelarbolag) så ger man sig i gamet själv; och skapar ännu fler pokerspel på nätet för våra ungdomars (och vår) förskräckelse. Och den nuvarande regeringen är precis lika ohederlig i denna fråga som den förra, så det handlar inte om färger i detta pokerspel. Tänk om staten hade resonerat likadant med fildelare: för att få ordning på fildelare måste staten också börja fildela...!

Men det som staten bör göra genast är att få ordning på reklamen. För den av staten hatade Unibet t ex som verkar i England går under betydligt hårdare marknadsföringsregler där än vår statliga spel hos oss. I UK får man t ex inte ha tv-reklam för spel, och spel måste ske i spellokaler där det kontrolleras av auktoriserad personal som kollar att de som spelar är över 18 år. Hos oss finns ju enarmade banditer i varenda bensinmackhörna och man ser tydligt att ungarna som spelar bort sina studiebidrag där på en halvtimme är knappast 18 år.

Utifrån föräldraperspektivet gäller bara en sak: tro inte att någon finns där för att hjälpa din son (det är oftast son) som börjar spela och fastnar i spelberoendet. Det är bara du som finns där för honom. Och det bästa är att se till att han aldrig hamnar på spelsajter och börjar spela. För staten spelar högt spel här och det är våra ungdomar som är spelknappar.

Här ser ni sajten för ATG för hästspel, och här finns en on-line spelsajt där man slipper spela om pengar.